GNAC | Prezentare
2991
page-template-default,page,page-id-2991,page-child,parent-pageid-78,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Prezentare

Reţeaua europeană pentru asigurarea calităţii în educaţia şi formarea profesională (EQAVET) este compusă din:

  • câte doi reprezentanţi ai fiecărui Stat Membru: un reprezentant numit de ministerul/ministerele cu responsabilităţi în domeniul asigurării calităţii, al certificării şi calificărilor din EFP din cadrul Statului Membru; celălalt reprezintă Punctul Naţional de Referinţă în Asigurarea Calităţii.
  • partenerii sociali sunt membri cu drepturi depline ai Reţelei EQAVET, acest lucru reflectând rolul pe care îl joacă ocuparea forţei de muncă şi piaţa muncii în conturarea conţinutului unui sistem performant de asigurare a calităţii în EFP.
  • Comisia Europeană prezidează Reţeaua EQAVET şi acţionează în parteneriat cu Statele Membre şi partenerii sociali în vederea asigurării implementării eficiente a Cadrului de Referinţă.
  • Cedefop şi ETF au fost cooptate în reţeaua EQAVET, cu un rol consultativ, datorită sprijinului tehnic şi ştiinţific pe care îl oferă.

Comitetul de Coordonare este format din 9 membri: 3 membri care reprezintă state ce asigură preşedinţia rotativă a UE, 4 membri aleşi, 2 reprezentanţi ai partenerilor sociali. Acesta este coordonat de către Comisia Europeană.

Principalele responsabilităţi ale Comitetului de Coordonare
• oferă consiliere Comisiei Europene
• informează cu privire la şi contextualizează nevoile de politici la nivelul Statelor Membre
• asigură coordonarea adecvată, dezvoltarea strategică şi coerenţa cu demersurile întreprinse în alte arii de politici şi procese relevante

Secretariatul coordonează, oferă expertiză şi sprijin în vederea organizării eficiente şi gestionării procesului şi conţinutului. Este responsabil de comunicarea şi diseminarea eficientă a rezultatelor Reţelei EQAVET, în special a celor legate de conţinutul util pentru elaborarea politicilor, care contribuie la procesul de îmbunătăţire şi construire a unei culturi a asigurării calităţii la nivelul întregii UE şi al statelor membre.

Această structură de administrare a Reţelei EQAVET creează o cultură eficace de colaborare, care implică toţi actorii cheie şi care este necesară asigurării “ajustărilor de fineţe” ale activităţilor şi unei capacităţi de răspuns la politicile emergente în contextul implementării Cadrului European de Referinţă pentru Asigurarea Calităţii.

Reţeaua EQAVET se reuneşte o dată pe an în sesiune plenară (forumul anual), însă membrii acesteia comunică permanent prin intermediul unui sistem de comunicare on-line.

Asigurarea coerenţei dintre activităţile privind asigurarea calităţii în EFP desfăşurate în contextul Programului Leonardo Da Vinci, împreună cu  ECVET şi EQF, reprezintă o prioritate majoră a Reţelei EQAVET.