GNAC | Irlanda
736
page-template-default,page,page-id-736,page-child,parent-pageid-134,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Irlanda

Declaraţia de misiune a Departamentului Irlandez al Educaţiei şi Ştiinţei (DES) este de “a oferi educaţie de înaltă calitate, care va permite persoanelor să îşi atingă potenţialul maxim şi să participe pe deplin ca membri ai societăţii, şi să contribuie la dezvoltarea socială, culturală şi economică a Irlandei“. Pentru a urmări această misiune, Departamentul a stabilit cinci obiective la nivel înalt. Unul dintre ele este “să promoveze rezultate de calitate“.

În 1999, Legea  Calificărilor (în Educaţie şi Formare) a stabilit structuri pentru un cadru naţional de calificări, pentru a coordona recunoaşterea şi a promova accesul, transferul şi progresul în cadrul sistemului de educaţie şi formare proefsională (EFP). Pentru a implementa acest proces, Legea a înfiinţat Autoritatea Naţională a Calificărilor din Irlanda (NQAI), împreună cu Consiliul de Recunoaştere a Învăţământului Superior şi Formării (HETAC) şi Consiliul de Recunoaştere a Educaţiei şi Formării Continue (FETAC).

NQAI este o agenţie a DES şi a Departamentului pentru Întreprinderi, Comerţ şi Ocuparea Forţei de Muncă (înfiinţat în februarie 2001). NQAI stabileşte şi menţine un cadru de calificări pentru învăţământul superior şi formarea profesională.

Deşi NQAI stabileşte cadrul de calificări, acesta nu un organism de recunoaştere pentru programele de formare şi formare. Această responsabilitate revine HETAC şi FETAC. Misiunea HETAC afirmă că este “un organism public, care răspunde în faţa guvernului irlandez şi parlamentului naţional“. Obiectivul principal HETAC este legat de învăţământul superior, prin stabilirea standardelor şi furnizarea de servicii de îmbunătăţire a calităţii.

Misiunea FETAC este “să recunoască calitatea asigurată în conformitate cu standardele naţionale din cadrul naţional, creând oportunităţi pentru o educaţie şi formare aprofundată, pentru ca rezultatele formării să fie recunoscute şi să ofere acces la rute de progres sistematic“. FETAC a fost contractat pentru a găzdui şi a susţine Reţeaua ENQA-VET (în 2007) şi apoi EQAVET (din 2010). FETAC este cea mai influentă organizaţie în asigurarea calităţii. Strategia de Asigurarea Calităţii 2006-2009 este, de asemenea, relevantă petru asigurarea calităţii în EFP.

Statisticile privind EFP sunt colectate prin intermediul isntrumentelor propus de Eurostat (Cercetarea Statistică asupra Forţei de Muncă în Gospodării, Ancheta privind Formarea Profesională Continuă – CVTS  şi Sondajul privind veniturile, timpul de muncă şi costurile de ocupare a forţei de muncă).

Introducerea Cadrului Naţional al Calificărilor a determinat apariţia unor nevoi suplimentare de statistici privind numărul de persoane care obţin calificări la diferite niveluri. Ca urmare, a fost dezvoltat un sistem de colectare a acestor date, care a fost îmbunătăţit continuu. Nu este încă posibil să se conecteze informaţii care ar putea indica fluxurile dintre diferite niveluri de recunoaştere sau care ar diferenţia între diplome acordate studenţii la curs de zi şi cei la cursuri cu frecvenţă redusă (angajaţi). Tot în acest sens, Agenţia Naţională de Ocupare (FÁS) a înfiinţat, de asemenea, o Bază de Date a Competenţele pentru a identifica nevoile de calificări viitoare.